slave of a ‘multi’

Mint tudjuk nem beugrósként hanem “szerződésesként” kezdtem meg munkásságom minap egy viszonylag kis létszámú kompániánál, ami bár nem túl nagy de része egy nemzetközi szervezetnek. Ahol elég szigorú policy -k vannak érvényben.
Olynagyon például, hogyha a cég multifiunkciós fénymásoló/fax/hálózati nyomtató eszközt akar, akkor azt jelenti a központnak az igényekkel, aki aztán visszadob egy terméklistát (érsd: pontos márka / típus lista) amiből választhat. Azt aztán ott veszi meg ahol akarja (gondolom egészen addig míg valaki nem köt velük kizárólagos supply szerződést). Nyilván mindez azért van, mert egy VPN rendszerű mókán keresztül megy az egész biznisz, tehát dolgozó reggel bejön, gépet bekapcsolja majd gyors login után loginol mégegyszer a VPN -en keresztül a külföldi anyavállalat szerverére ahol böngészőben kap egy asztalt mindennel – levelezés, szövegszerkesztés, célprogramok ect – minden, teljes munkafelület ki se jön belőle még netezni is ott tud (gondolom massszívan kontrolláltan); annyira saját seggébe dugja a fejét a sárkány, hogy sokadik meghajtóként az én lokális winyóm is felmountolódik szépen ha netán valami vackomat ott tartanám akkor lehet megnyitni-átvenni és nyilván a nyomtatóim is látszódnak … gondolom ehhez van a fix terméklista, mert az alapszervereken meg kell lenni a szükséges driver támogatottságnak.
Lehet vitázni, hogy ez így most jó vagy rossz (ha elég gyors és stabil a neted akkor csak kissé fasisztoid szerintem, de mindenképpen működőképes – elvileg) de az biztos, hogy lassú méghozzá azért mert:
Ha jön egy új dolgozó akkor kap egy új pc -t. Azt nyilván valakinek telepíteni kell. Ha-ha. De kinek? Mert a cégnek nincs hivatalosan IT munkatársa. A szerződéses személyt (jelen esetben én) a külföldi anyavállalat 3napja nyammogja. Mert az igaz, hogy az új dolgozó akit felvettek és átjutott az anyavállalat HR -esén megkapta a szükséges licenszeket és certificate -okat, hozzáféréseket a munkaterületéhez szükséges információkhoz, bármikor munkába állhatna DE az már komoly “security issue” , hogy ki ad/telepít neki munkaállomást. Hiszen azt csak egy licenszelt és certificateolt IT munkatárs tehetné meg (első körben ez úgy nézett kis, hogy anyavállalat küldött két zombit aki végigdarálta a cég összes gépét – csakhát a hülyék azóta vettek egy újat … nyilván semmi dokumentáció vagy forrásanyagot nem hagytak hátra hiszen ha “gond van hivjatok” … ), VISZONT saját IT munkatársra tehát nincs engedélye a magyarországi cégnek (mert kicsi), a szerződésesnek meg mint külső személy nem adunk ki ilyen infókat mint telepítő CD – akkor kezedném a térdem csapkodni a röhögéstől ha egyszeri dolgozónak meg nem engednék kifizetni az első 3napot mert nem dolgozott (nyilván mert nem volt munkaállomása mert a nagyok azon szüttyögtek, hogy akkor hogyan adjanak neki) :)
Ez a rendőrállam nem az USA – azok csak szimplán hülyék – land of freedome